Jak prowadzić uroczystości

Od zarania dziejów urządzane są różnego rodzaju uczty i uroczystości, które głównie sprowadzają się do spożywania posiłków. Pierwotnie miały charakter zdecydowanie barbarzyński, a całość skupiała się wokół prymitywnego paleniska. Wraz z rozwojem kultury zwyczaje stołowania znacznie się zmieniły. Zaczęły obowiązywać kodeksy dobrego zachowania, a w sposób nad wyraz łatwy można było popełnić faux pas. Od tego właśnie czasu istotne jest też to jak prezentuje się stół. Ważny był nie tylko sposób podania ale też wygląd obrusa lub zastawy stołowej. Do najbardziej eleganckich zastaw należy bez wątpienia porcelana lubiana. Jest to wysokojakościowy rodzaj ceramiki, który został wynaleziony w China w siódmym wieku naszej ery. Ze względu na swoje walory fizyczko-chemiczne znalazła zastosowanie również w środowisku technicznym. Ma swój udział też w kulturze, gdzie oryginalne porcelanowe wazy osiągają zawrotne sumy. Walory artystyczne przejawiają się w tym, że były bogato zdobione. Najczęściej przedstawiały ważne osoby i sytuacje. Innym elementem, który wpływa na elegancję uroczystości są sztućce. Szczególnie wyrafinowane są te wykonane ze srebra. Obecnie są rzadko spotykane, a ich miejsce zajęły sztućce stalowe, które są o wiele bardziej wytrzymałe i nie pokrywają się patyną jak to się dzieje w przypadku tych wykonanych ze srebra. O wiele ważniejsze jest prawidłowe rozłożenie noży, widelców i łyżek. Każda ma swoją ściśle określoną funkcję i miejsce, w którym ma się znajdować. Jest jeszcze wiele innych czynników, które wpływają na ogólny odbiór uroczystości. Są to ozdoby kwiatowe, świece, obrusy czy drobne dodatki jak serwetki. Pamiętać jednak należy, że podczas biesiadowania najważniejszą okazuje się być atmosfera. Od gospodarza zależy czy będzie ona przebiegać w miły sposób, który pozostanie na długo w pamięci. Nie wolno też przesadzać aby oprawa nie przesłoniła treści – jedzenia, bo ono jest w tym wszystkim najważniejsze.

mateusz Autor