Orkisz wykorzystywany w przemyśle spożywczym

Orkisz, szpelc, to dwie nazwy jakimi określa się dawniej bardzo popularną pszenice, a mianowicie pszenicę orkisz. Jest ona gatunkiem zboża, który klasyfikuje się jako członek gatunku wiechlinowatych, co oznacza,iż jest on pewnego rodzaju trawą z roślin stepowych, łąkowych, pastewnych. Obecnie orkisz jest rzadko uprawiany, jednak dawniej w średniowieczu była to główna uprawa w wszystkich krajach Europy. Obecnie jednak ludzie powoli wracają ponownie do owej uprawy tworząc z niej zarówno mąkę jak i nawet alkohole.
Poza pszenicą, również w doli ciekawostki warto wspomnieć, iz orkiszem nieraz nazywany jest również jęczmień dwurzędny. Ludzie na nowo jednak odkrywają znaczenie i dobro jakie płynie z orkiszu. W porównania do zwykłej pszenicy, pszenica orkisz jest dużo bardziej bogata w liczne składniki odżywcze. Zawiera ono znacznie więcej białka w ziarnie niż pszenica zwyczajna, mowa tu o aż 13-17 więcej względem tego drugiego. Ponadto posiada ono również znacznie więcej glutenu łatwo przyswajalnego, a także jest bogate w cynk, miedź jak również selen. Warto pamiętać też, że to dobre źródło witamin A i E jak i kwasu linolenowego. Dla osób o problemach trawiennych dobrą informacją jest także duża zawartość błonnika pokarmowego. Coraz częściej orkisz gości na naszych stołach i to nie w formie siana czy ozdoby, ale właśnie pysznego i zdrowego pieczywa, które dodaje nam sił każdego ranka. Nie od dziś wiadomo, iż prawdziwe, pełnoziarniste pieczywo jest doskonałym składnikiem na cały dzień. Dużym czynnikiem, który sprzyja chęci spożywania ciemnego pieczywa orkiszowego makaronów z mąki orkiszowej czy innych jest propagowanie obecnie zdrowego trybu życia, który doskonale pozwoli każdemu zadbać o swoje zdrowie. Oczywiście chęć propagowania zdrowego życia to nie tylko zmiana pieczywa na ciemne, pełnoziarniste, ale również rezygnacja z tłustego pożywienia. Mimo to jednak fakt spożywania pieczywa orkiszowego jest już dużym atutem,tym bardziej jeśli pieczywo to sporządzimy samodzielnie w domu.

mateusz Autor