Czy zastanawiałeś się kiedyś jak zrobić pyszne, domowe sushi? Dla wielu osób wydawać się może, iż ta potrawa jest niezwykle trudna w przyrządzeniu nie mówiąc już o tym, iż z pewnością jest kosztowna. Nic bardziej mylnego a te wspaniałą i jakże smaczna potrawę bez większych przeszkód przygotujemy samodzielnie w domu. Jednak jak się do tego zabrać? Otóż aby przyrządzić te potrawę, przede wszystkim należy zakupić odpowiednie do tego produkty. Wcale nie musimy osobno wszystkiego kupować, w wielu specjalistycznych sklepach znajdziemy już gotowe zestawy dla kilku osób do wykonania owej potrawy. Najważniejszym w sumie składnikiem sushi Katowice jest ryż, musi być kleisty. Wpierw płuczemy ryz pod bieżącą wodą do jej klarowności, a potem w niej zostawiamy go na 30 minut. PO tym czasie znów musimy przepłukać ryż, a następnie zalać wodą !:1,2 ( wody więcej), tak pozostawiony ryż gotujemy przez ok 15minut, często mieszając, a następnie zostawiamy w garnku na kolejne 15 min. Gotowy ryż przelewamy do miski i zalewamy sosem. Najlepsza miska jest drewniana. Sos to 7 łyżek octu, 3-4 łyżki cukru, szczypta soli, które podgrzewamy delikatnie, lecz nie gotujmy na małym ogniu. Potem pozostawiamy ryż do ostygnięcia. Kolejnym składnikiem jest dobra ryba, najlepszy będzie tutaj łosoś. Następnym krokiem są wszelkie inne dodatki jak warzywa. I oczywiście coś do rolowania czyli nory, tj. prasowane algi oraz mate bambusową. Można również skorzystać z sosu sojowego czy wasabi do smaku, a także z wielu innych składników.
02grudzień