Surowe, wędzone a może suszone mięso

Suszenie mięsa jest bardzo pracochłonnym zadaniem, ale przynoszącym określone i jakże smaczne rezultaty. Jak jednak wysuszyć je w warunkach domowych? Otóż należy wziąć chudy kawałek mięsa, najlepiej dziczyznę, gdyż ma ona mało tłuszczu, ale nada się także wieprzowina lub wołowina. Szczególnie wołowina może być tu dobrym rozwiązaniem.
Suszona wołowina w warunkach domowych robiona jest bardzo prosto. Otóż kawałek wołowiny, który posiadamy kroimy na wąskie paski w poprzek włókien. Paski muszą mieć grubość około 3-6 mm. Tak pokrojone należy równo rozłożyć na desce, gdzie posypujemy je mieszanką przypraw. Można użyć gotowych mieszanek, jednak lepiej zrobić je samemu wedle uznania, na pewno należy użyć soli, a do tego np. pieprzu, tymianku czy innych tego rodzaju przypraw. Tak przygotowaną wołowinę przyklepujemy dodatkowo by przyprawy przylgnęły do niego a także by nieco je rozgnieść. Tak przygotowane mięso należy powiesić na ruszcie przy pomocy np. patyczków do szaszłyka a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i pozostawić uchylone drzwiczki. Po około pół godziny do 1,5 godziny mięso będzie już podduszone i można położyć je w miejscu przewiewnym ale ciepłym, gdzie będzie mogło dalej się suszyć, jak np. kaloryfer. Ważne jednak aby nie było ono mokre oraz należy mimo to wciąż je monitorować czy nie dzieje się z nim coś niedobrego. Mięso musi pozostać tam przez kilka dni.

mateusz Autor