Kukurydza jest rośliną, która należy do roślin z rodziny wiechlinowatych. Naturalnie jej odmiany występują w Meksyku, Gwatemali oraz Nikaragui jednak obecnie uprawiana jest także w innych rejonach świata jak choćby w Polsce. Kukurydza liczy gatunków, spośród których najważniejszym jest kukurydza zwyczajna. Uprawa kukurydzy jest dość specyficzna. Pod kątem jakości gleb nie jest ona wyjątkowo wymagająca, jednak jeśli spojrzeć na jej wymagania kaloryczne sprawa wygląda już znacznie inaczej.
Kukurydza najintensywniej pobiera azot oraz magnez, co powoduje, iż z czasem może braknąć ich w otoczeniu rośliny. Oczywiście pobór ten jest zróżnicowany w zależności od etapu wzrostu, na którym aktualnie znajduje się roślina. Z tego powodu dobrze jest nawozić kukurydze przyjaznym środowisku, pełnym azotu oraz magnezu. Szczególnie jest to ważne w czasie od czerwca do połowy sierpnia, gdy notuje się najintensywniejszy wzrost rośliny. Ważnym składnikiem dla kukurydzy jest również fosfor i potas. O ile nawozy azotowe są nawozami stałymi o tyle nawozy fosforowe i potasowe są wykorzystywane jesienią przed orką. Tak nawożona roślina jest doskonale zabezpieczona i odżywiona co pozwala przy odpowiednich warunkach klimatycznych na wysokie plony. Zbiór kukurydzy następuje w okresie od sierpnia o września przy wykorzystaniu odpowiednich maszyn jak choćby takiego jak przystawka do kukurydzy. Dzięki temu nie traci swoich właściwości a także nie jest ona przejrzała co można poznać po zbyt twardych ziarnach rośliny.
15październik